Unitatea de Asistenta Medico-Sociala Sibiu
Lângă edificiul sacral de pe strada Azilului, conducerea comunităţii sibiene din secolul XII construieşte o clădire fortificată cu destinaţie de spital. Prima de acest fel din ţările române. În 24 iunie 1292 spitalul, împreună cu proprietăţile sale este încredinţat fraternităţii Kaland. Cunoscută şi sub numele de Ordinul crucifer al Sfântului Duh. Ordinul avea obligaţia, prin călugării săi, de a adăposti bolnavii şi nevoiaşii, să-i îngrijească şi să-i asiste înainte de înmormântare. În spital, călugării preparau medicamente din plante medicinale pentru tratarea bolnavilor.
Prin reforma din 1543, odată cu desfiinţarea Ordinului cruciferilor, complexul intră sub administrarea magistratului, care se ocupă şi de partea economică.
În secolul XIX, întregul complex medieval este transformat în azil de bătrâni, funcţionând până în prezent într-o formă similară.
Unitatea de Asistență Medico Socială Sibiu a fost înființată sub denumirea de Căminul Spital Sibiu, prin Hotărârea Consiliului Județean Sibiu nr. 118 din 15 decembrie 2004, care a reorganizat Centrul de Îngrijire și Asistență Sibiu din coordonarea Autorității Naționale pentru Persoanele cu Handicap, în conformitate cu prevederile art.5 alin.1 din O.G. nr.70/2002, privind administrația unităților sanitare publice de interes județean și local și a Normelor privind organizarea, funcționarea și finanțarea unităților de asistență medico socială, aprobate prin H.G. 412/2003.
In data de 27.08.2015, a fost schimbată denumirea unității din Căminul Spital Sibiu în Unitatea de Asistență Medico Socială Sibiu, 27.08.2015 prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 153 din 2015.
Unitatea este amplasată în zona centrala a orașului Sibiu, pe strada Azilului, numărul 4.
Întreaga clădire a sediului unității este clasificată monument istoric grad A, ea fiind construita în jurul anului 1292 și a fost primul spital din Sibiu și de pe actualul teritoriu al României.
U.A.M.S. Sibiu este o instituție publică bugetară, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu. Unitatea dispune de 90 de paturi pentru asistați, din care 25 de paturi sunt de spital. Unitatea este finanțată de Consiliul Județean Sibiu și de Ministerul Sănătății, care suportă cheltuieli pentru personalul medical și medical auxiliar, aferent celor 25 de paturi de spital, conform H.459/2010 și a H.932/2016.
Asistații internați în UAMS Sibiu care beneficiază de drept de pensie au obligația de a achita o taxa lunara (denumită contribuție) a carei valoare este actualizata anual. Pentru asistații care au aparținători legali și nu dispun de pensie suficientă pentru achitarea contribuției, aparținătorii lor au obligația de achitare diferenței până la concurența sumei totale a contribuției lunare. Această obligație este realizată prin semnarea unui angajament de plată la internare.
UNITATEA DE ASISTENTA MEDICO SOCIALA SIBIU
ADRESA: SIBIU, STR. AZILULUI, NR.4, JUD. SIBIU
COD POSTAL: 550190
TELEFON : 0269 211364
FAX: 0269 218260
EMAIL: [email protected]
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.