DGASPC Bucuresti sector 6
Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Sector 6 este instituția publică, aflată în subordinea Consiliului Local Sector 6. Inființată la data de 01.03.2005 (HCL 6/2005 privind înființarea DGASPC Sector 6). Prin comasarea serviciului public pentru protecția copilului şi a serviciului public de asistență socială. Ce funcționau la nivelul sectorului 6 al municipiului Bucureşti, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1434/2004.
Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Sector 6 realizează la nivelul sectorului 6 măsurile de asistență socială. In domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie.
Instituția are rolul de a asigura, la nivelul sectorului 6, aplicarea politicilor şi strategiilor guvernamentale de asistență socială în vederea prevenirii şi combaterii marginalizarii sociale şi a sărăciei.
În acest sens, Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Sector 6 elaborează strategia proprie de asistență socială. Planul de asistență socială şi programe de acțiune în domeniu, în funcție de nevoile cetățenilor din unitatea administrativ teritoriala.
În vederea realizării atribuţiilor prevăzute de lege, Direcţia generală îndeplineşte, în principal, următoarele funcţii
de strategie, prin care asigură elaborarea strategiei şi planului anual de dezvoltare a serviciilor sociale, pe care le supune spre aprobare consiliului judeţean. Respectiv consiliului local al sectorului municipiului Bucureşti
de coordonare a activităţilor de asistenţă socială şi de protecţie a familiei şi a drepturilor copilului, a persoanelor cu dizabilităţi. Victimelor violenţei în familie, persoanelor vârstnice etc., precum şi a măsurilor de prevenire şi combatere a situaţiilor de marginalizare. Excludere socială în care se pot afla anumite grupuri sau comunităţi la nivelul judeţului. Respectiv al sectorului municipiului Bucureşti;
de administrare a fondurilor pe care le are la dispoziţie
de comunicare şi colaborare cu serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi instituţiilor care au responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale. Cu serviciile publice locale de asistenţă socială, precum şi cu reprezentanţii societăţii civile care desfăşoară activităţi în domeniu. Cu reprezentanţii furnizorilor privaţi de servicii sociale, precum şi cu persoanele beneficiare
de execuţie, prin asigurarea mijloacelor umane, materiale şi financiare necesare pentru implementarea strategiilor cu privire la acţiunile antisărăcie. Prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, precum şi pentru soluţionarea urgenţelor sociale individuale. Si colective la nivelul judeţului, respectiv al sectoarelor municipiului Bucureşti
de reprezentare a consiliului judeţean, respectiv a consiliului local al sectorului municipiului Bucureşti, pe plan intern şi extern, în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului
de promovare a drepturilor omului, a unei imagini pozitive a persoanelor, familiilor, grupurilor vulnerabile.
În domeniul protecției copilului şi a familiei. Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Sector 6 asigură respectarea drepturilor copilului prin servicii de consiliere, prevenire a separării acestuia de familie. Propune şi aplică măsurile de protecție specială pentru copiii aflați în dificultate sau cu handicap.
În domeniul protecției persoanelor adulte (persoane singure, persoane vârstnice, etc.), sprijină aceaste categorii de persoane aflate în nevoie prin consiliere. Le asigură servicii adecvate în vederea refacerii şi dezvoltarii capacităților individuale şi familiale pentru a depăşi situațiile dificile. In care se află prin acordarea de suport financiar, material şi juridic, în condițiile legii.
De asemenea, asigură măsurile de protecție necesare pentru reabilitarea persoanelor adulte care s-au aflat în situații de risc.
În domeniul protecției persoanelor cu handicap, asigură respectarea drepturilor persoanelor cu handicap prin acordarea de servicii de asistență, consiliere, îngrijire. Tratament, recuperare, reabilitare, orientare şi formare profesională, precum şi alte tipuri de servicii. In funcție de nevoile persoanelor cu handicap, în bază încadrării acestora în categorii de persoane cu handicap.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.